Antero, Raasepori

Lintujen lumoa ulkosaaristossa

”Läheinen suhteeni saaristoon alkoi jo 16-vuotiaana, kun kiinnostuin sukeltamisesta ja aloin tehdä sinne sukellusretkiä. Sittemmin etsimme vaimoni kanssa pitkään mökkiä ulkosaaristosta ja löysimme mieleisen paikan vuonna 2003. Alueella on vanha kalastajatila, laajat vesialueet, kymmenkunta luotoa ja pari saarta. Kokonaisuudessaan alue on noin 500 hehtaaria ja se rajautuu jo olemassa olevaan luonnonsuojelualueeseen, jossa elää muun muassa hylkeitä ja merikotkia.

Oli vaikuttava elämys, kun olimme ensimmäistä kertaa keväällä 2004 saaressa jäiden lähdettyä ja katselimme miten joutsenet, meriharakat ja muut linnut alkoivat saapua. Suojelualueen perustaminen tuli jo silloin mieleen. Ajattelimme, että linnuilla saisi olla enemmänkin elintilaa ja rauhallisia pesimispaikkoja. Kun Suomen satavuotisjuhlaan liittyvä kampanja alkoi, oli oikea hetki tehdä pitkään suunniteltu suojelupäätös.”